Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i vršiteljica dužnosti ministrice zdravstva KS Jasna Agić održali su danas sastanak sa šefom Programa za lokalni razvoj UNDP-ja za Bosnu i Hercegovinu Edisom Arifagićem, a razgovarali su o nastavku saradnje na realizaciji projekata iz oblasti zdravstva koje zajednički implementiraju Vlada KS i UNDP.

Nenadić je zahvalio UNDP-u na izuzetnoj podršci u osiguranju neophodnih uslova za jačanje kapaciteta javnog zdravstva i institucija za pružanje zdravstvenih usluga u borbi protiv Covid-19.

Diskutovalo se i o realizaciji zaključaka Skupštine i Vlade KS i Kriznog štaba MZ KS vezanim za epidemiološku situaciju i mjere koje je u ovim okolnostima potrebno poduzeti.

“Uvažavajući činjenicu da Vlada KS i UNDP imaju potpisan međusobni sporazum, kao što ga ova međunarodna organizacija ima i sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, danas smo dogovorili naše naredne zajedničke korake. Razgovarali smo o rješenjima za uspostavu izolatorija, zatim o nabavci neophodni RTG aparata i neophodnih sanitetskih vozila za domove zdravlja, kao i o nastavku projekta nabavke zaštitne i medicinske opreme za javno-zdravstvene ustanove u KS”, izjavio je Nenadić, te dodao da je danas posebno analizirana dinamika adaptacije i uspostavljanja izolatorija u garnizonskoj ambulanti u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Dogovorene su i vrlo konkretne mjere, među kojima će dio njih biti predložene na sutrašnjoj sjednici Kriznog štaba i Vlade KS, s ciljem što skorijeg rješavanja pitanja jačanja prostornih i smještajnih kapaciteta, prevoza, kao i osiguranje dodatnog broja testiranja građana Kantona Sarajevo na Covid-19, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.