Vlada Kantona Sarajevo zatražila je provođenje nadzora nad radom i funkcionisanjem Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”.

Nakon jučerašnjih medijskih objava o boravku štićenika u Zavodu u Pazariću, Vlada Kantona Sarajevo pozvala je na današnju redovnu sjednicu direktora Kantonalnog centra za socijalni rad Samira Suljagića, koji je članovima Vlade predočio informaciju o statusu i tretmanu štićenika u ovom Zavodu.

Vlada Kantona Sarajevo je donijela nekoliko zaključaka u kojima se od nadležnih institucija traži unapređenje boravka svih štićenika u ovoj ustanovi socijalne zaštite, među kojima ih je 115 iz Kantona Sarajevo.

Vlada traži od Federalne uprave za inspekcijske poslove da urgentno izvrši nadzor po svim oblastima iz okvira svoje nadležnosti. Od Federalne vlade i resornog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike zatraženo je da izvrše stručni nadzor nad radom i funkcionisanjem Zavoda “Pazarić”.

Vlada je zatražila i da Kantonalni centar za socijalni rad izvrši ponovni nadzor nad boravkom štićenika iz Kantona Sarajevo u ovom zavodu. Zadužila je i Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo da u kontinuitetu šalje urgencije prema Kantonalnom tužilaštvu, a sve do utvrđivanja eventualno odgovornih za stanje u ovoj ustanovi, saopćeno je iz Press službe kantona Sarajevo.