Vlada Republike Srpske danas je na sjednici dala saglasnost na plan utroška sredstava od dva miliona KM za podršku razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija za period od 1. januara do 30. juna ove godine.

Ova sredstva su namjenjena za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja na ime podrške realizaciji projekata privrednih subjekata u svrhu uvođenja novih tehnologija i unapređenja tehnoloških procesa proizvodnje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske je 22. aprila raspisalo javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za podsticanje ulaganja u investicione projekte za ovu godinu, koji će biti otvoren do 7. juna.

Utvrđen Prijedlog izmjena zakona o upravljanju otpadom

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravljanju otpadom, po hitnom postupku kojim se odgađa početak plaćanja naknade za opterećivanje životne sredine.

Predviđeno je da početak naplate te naknade krene od 1. januara naredne godine, a predviđaju se i izmjene koeficijenata za njen obračun, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Važećim Zakonom o upravljanju otpadom, između ostalog, propisano je da se za proizvedene ili uvezene proizvode, koji poslije upotrebe postaju otpad, plaća naknada za opterećivanje životne sredine posebnim kategorijama otpada, te su određeni obveznici plaćanja ove naknade i početak obračunskog perioda za plaćanje.

Utvrđen Prijedlog izmjena zakona o stočarstvu

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu čiji je cilj preciznije definisanje razvoja stočarske proizvodnje primjenom informatičkih tehnologija i organske stočarske proizvodnje.

Preciznije su definisane odredbe koje se odnose na organizovanje uzgoja kvalitetno priplodnih životinja, gdje su data veća ovlašćenja organizacijama uzgoja s ciljem unapređenja proizvodnje domaće genetike u stočarstvu, a samim tim i povećanje osnovnih stočarskih proizvoda – mlijeka, mesa i jaja, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Preciziranjem ovlašćenja uzgojnih organizacija povećan je prostor za djelovanje realnog sektora, a samim tim omogućeno je njegovo aktivnije učešće u implementaciji poljoprivrednih politika u stočarstvu, što je bitan alat za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, ali i privlačenje fondova EU.

Pojednostavljene su i procedure za proizvodnju genetskog materijala, kao i procedure koje se odnose na organizovanje uzgoja u realnom sektoru, te uvozu genetskog materijala.