Vlada Republike Srpske donijela je uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije koronavirusa, a novčana podrška biće obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda.

Prema ovoj uredbi, privrednom subjektu biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu za svakog zaposlenog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak za period od 1. avgusta do 31. decembra prošle godine, saopšteno je iz Vlade.

Uredba je donesena s ciljem pružanja finansijske podrške, u periodu od 1. avgusta do 31. decembra prošle godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije koronavirusa, dok će postupak dodjele sredstava sprovodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

RS se zadužuje za još 22.400.000 evra

Na sjednici je utvrđen i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za Projekat oporavka i podrške poslovnim subjektima, u iznosu 22.400.000 evra.

Cilj Projekta je podrška likvidnosti i oporavku poslovnih subjekata pogođenih posljedicama pandemije koronavirusa kroz kvalitetniji pristup dugoročnom finansiranju, kao i prilagođavanje novim, izmijenjenim uslovima rada kroz digitalizaciju i usvajanje novih tehnologija, naveli su u saopštenju.

Na fakultete upisano više studenata nego prošle godine

Vlada se upoznala o informaciji o upisanim studentima u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2020/21. godini na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, prema kojoj je u ovoj akademskoj godini na javne visokoškolske ustanove u Srpskoj upisano 658 studenata više nego prethodne akademske godine.

Na javnim univerzitetima upisano je 614 studenata više nego prethodne godine, dok je na javnim visokim školama upisano 44 studenta više.

Ovo je posljedica primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i mjera Vlade Republike Srpske kojima se od ove akademske godine omogućava besplatno školovanje za redovne studente, istakli su iz Vlade.

Data saglasnost civilnoj zaštiti za utrošak 300.000 KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Plan utroška sredstava Republičkoj upravi civilne zaštite za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine u iznosu od 300.000 KM, koja će biti utrošena za hitnu nabavku vatrogasno-spasilačke opreme i na sredstva za potrebe vatrogasno-spasilačke jedinice opštine Kostajnica, s ciljem poboljšanja spremnosti u slučaju ove i drugih opasnosti.

Opština Kostajnica je među pogođenim lokalnim zajednicama nedavnog zemljotresa u Hrvatskoj, koji se osjetio i na području Republike Srpske, saopšteno je iz Vlade.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost i na Plan utroška sredstava kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine dobrotvornim društvima “Merhamet” u Republici Srpskoj, u iznosu od 62.000 KM.

Data je saglasnost i na Plan utroška sredstava kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, u iznosu od 50.500 KM.