Vlada Republike Srpske je usvojila Prijedlog o ukidanju vanrednog stanja na području ovog entiteta.

Ovu informaciju potvrdila je Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. marta odluku o proglašenju vanrednog stanja u RS zbog epidemije virusa korona.

Izvršen rebalans budžeta RS

Vlada Republike Srpske predložila je Narodnoj skupštini RS izmjenu odluke o dugoročnom zaduženju, prema kojoj bi se, umjesto za planiranih 315 miliona, RS zadužila za 678 miliona KM, izjavila je Zora Vidović, ministar finansija RS.

Vidović je rekla da je zbog pandemije koronavirusa, rebalans budžeta izvršen mnogo ranije nego inače, te će, prema procjenama resornog ministarstva, prihodi planirani za 2020. biti manji za 238,7 miliona KM.

“Prihodi su već manji za 140 miliona”, istakla je Vidović.

Vidović je istakla da su planirani rashodi Vlade veći za 229 miliona KM, a uštedom iz prošle godine u iznosu od 41 milion, okvir za rebalans budžeta veći je za 188 miliona.

Kako je rekla, okvir budžeta iznosiće 3 milijarde i 613 miliona KM, a u 2020. godini očekuje se deficit od 420 miliona KM.

Vidović je istakla da je Vlada donijela odluku o smanjenju troškova u iznosu od 41.200.000 KM, od čega će troškovi na ličnim primanjima biti manji za 1.713 KM.

Prema njenim riječima, iz budžeta će prema Fondu solidarnosti biti upućeno 151 milion KM za pomoć privredi i zdravstvenom sektoru.

Takođe, Zdravstvenom fondu će biti upućeno 52 miliona KM.

Vlada je danas usvojila i konsolidovani izvještaj budžeta za 2019. godinu, prema kojem je budžet RS ostvario suficit od 77,7 miliona KM, a kosolidovani suficit 30 miliona.

Prema riječima resornog ministra, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 75,1 odsto, a takođe je izvršeno i povećanje plata za 5 i penzija za 4 odsto.

Rajčević: Organizovati osam termina u pet ispitnih rokova

Visokoškolske ustanove u RS dužne su da organizuju osam termina u pet ispitnih rokova u periodu od juna do oktobra, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Prema njegovim riječima, aprilski rok podrazumijeva jedan termin, junsko-julski dva, avgustovski jedan, septembarski dva i oktobarski dva termina.

Istakao je da ispite mogu polagati aposolventi i studenti koji studiraju u skladu sa Zakonom o univerzitetu.

Rajčević je naglasio da će akademsku 2020/2021. godini na prvu godinu prvog ciklusa na javnim visokoškolakim ustanovama moći upisati 4.016 studenata.

Dodao je da je do sada stiglo više od 2.000 prijava za testiranje na koronavirus od studenata iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu.