Vlada Republike Srpske održala posebnu sjednicu na kojoj je primila k znanju Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine doprinijeti pomirenju u BiH, jer je zasnovan na činjenicama, te da nije usmjeren protiv bilo koga.

“Izvještaj daje za pravo predstavnicima institucija Republike Srpske da u narednom periodu mogu govoriti o činjenicama, a ne da neko politički pokušava da im zabrani da se o tome govori”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci, nakon posebne sjednice Vlade na kojoj je Izvještaj primljen k znanju.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Izvještaj samo ima za cilj doći do istine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ovaj izvještaj jedan od najvažnijih dokumenata za Republiku Srpsku i srpski narod, a koji je zasnovan na činjenicama.

Izraelski istoričar i predsjednik Komisije Gideon Grajf rekao je da se Komisija u svom radu rukovodila pravdom, istinom i činjenicima.