Vlada RS na vanrednoj sjednici proglasila je vanredno stanje u ovom entitetu.

Takođe, Vlada je donijela uredbu da se cijene osnovnih životnih namirnica vraćaju na početnu poziciju, na nivo od petog marta.

Demantovane su informacije da će plate biti umanjene onim ustanovama koje su skratile radno vrijeme ili obustavile rad. Penzije će uredno biti isplaćene.

Gašić: Usvojena uredba s ciljem sprečavanja poskupljenja

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je Vlada danas usvojila Uredbu o vraćanju cijena na nivo od 5. marta kada je u RS potvrđen prvi slučaj lica zaraženog virusom korona.

“Cijene koje su bile 5. marta ostaju na snazi i za ubuduće dok traje situacija u kojoj se nalazimo”, rekla je Gašićeva nakon vanredne sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, na ovaj korak su se opredijelili kako bi pružili dodatnu sigurnost građanima.

“Na ovaj način želimo da ukažemo ljudima da nema razloga za paniku. Naše tržište je uredno snabdjeveno, imamo dovoljne količine svih osnovnih životnih namirnica, a uredan je i protok robe. Građani mogu da budu sigurni da neće biti bezrazložnog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica”, naglasila je Gašićeva.

Ona je dodala da Vlada čini sve što može da zadrži redovno funkcionisanje društva.

“Nema potrebe za stvaranje zaliha, a cijene držimo pod kontrolom. Svi treba samo da budemo samodisciplinovani i da se pridržavamo mjera koje su propisali Mininistarstvo zdravlja i Institut za javno zdravstvo jer ćemo prateći instrukcije i upustva svi doprinijeti tome da što prije i na bezbolniji način izađemo iz ove situacije”, rekla je Gašićeva.

Vidović: Plate budžetskim korisnicima neće biti umanjene

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Vlada Republike Srpske, koja je danas proglasila vanrednu situaciju u Srpskoj zbog pojave virusa korona, krizni štab i sprovodi mjere vanredne situacije.

“Vlada će zasjedati svakog dana i donositi određene mjere koje se moraju poštovati na području cijele Republike. Do sada smo imali probleme u smislu da se u pojedinim opštinama ne zatvaraju objekti kada je to rečeno i slično”, rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade.

Ona je istakla da će sva budžetska potraživanja biti uredno i redovno izmirivana i demantovala informaciju koja se pojavila u medijima da su plate budžetskim korisnicima umanjene 70 ili 80 odsto.

Vidovićeva je istakla da je to laž koja u teškoj situaciji izaziva još veću paniku kod građana.

“Onaj ko je to uradio ne misli dobro narodu niti Republici Srpskoj. Premijer Radovan Višković rekao je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeti određene mjere da bude pronađen onaj ko je tako nešto učinio”, dodala je Vidovićeva.

Ona je istakla da će svi budžetski korisnici, sva fizička i pravna lica koja imaju potraživanja iz budžeta biti uredno i redovno izmirena, kao i do sada.

“Penzije, borački dodatak, invalidnine i plate biće isplaćivani u propisano vrijeme i u državnoj upravi, prosvjeti i zdravstvu. Biće izmirene i sve subvencije i podsticaji koje je Vlada planirala u ovoj godini, u poljoprivredi i privredi”, dodala je Vidovićeva.

Ona je naglasila da u ovom momentu Vlada nema dugovanja za podsticaje u poljoprivredi.

“Očekujem da u toku dana dobijemo rješenja od Ministarstva privrede za vraćanje poreza i doprinosa na povećanje plate koje smo prošle godine uveli. Sutra počinje isplata tih rješenja”, istakla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, sve što je potrebno za zdravstvo se izmiruje.

“Dinamika isplaćivanja iz budžeta biće ista kao i do sada”, poručila je Vidovićeva.