Na nedavnoj sjednici Vlade donesena je Odluka o prvom dugoročnom kreditnom zaduživanju Republike Srpske u ovoj godini u iznosu od 45 miliona maraka, te dodatnih 20 miliona trezorskim zapisima, a aukcija je zakazana za 17. avgust.

Na ovaj način planirano je da se prikupi 20 miliona maraka, po kamatnoj stopi 1,75 sa rokom dospijeća od godinu dana.

Javnost, odnosno građani koji će u narednim godinama vraćati dug, nisu informisani o odluci koja je ekspresno objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu.

Vlada, koja je prije deset dana odustala od emisije obveznica tvrdeći da ima dovoljno novca, sprema se tako uveliko za novo zaduženje, a ukupan iznos je 65 miliona maraka.

Ekonomisti podsjećaju da je politika zaduživanja trenutno rješenje, dok dugoročno pravi veći problem budućim generacijama koje će vraćati kredite.

Ekonomist Zoran Pavlović računa da je ovakav potez Vlade očekivan, ne samo u RS već i u Federaciji, s obzirom na finansijske gubitke tokom pandemije korona virusa. No, napominje da kratkoročno trošenje novca od dugoročnih kredita može biti opasno za generacije koje dolaze.

“Ono što je suština je da se taj novac troši na kratkoročne potrebe. U ekonomiji je najvažniji stvar da se novac za dugoročne potrebe ulaže u nešto što će donositi prihod duži niz godina. Ne možete vi uzeti dugoročni kredit da biste otišli na ljetovanje. ”, rekao je Pavlović.

Koliko je RS zadužena građani uglavnom slabo ili nikako informisani, iako će upravo oni podnijeti najveći teret vraćanja dugova.

ANKETA

“Ne znam tačno koliko, ali znam da će to naša djeca vraćati i ni oni neće uspjeti”

“To je žalosno, zato nam i ode omladina”

“To je žrtvovanje naroda za svoju kožu”

Podsjećamo, Vlada RS je za 3. avgust bila zakazala 43. emisiju obveznica kojom je planirala da se zaduži za 25 miliona maraka. No, odluka je krajem prošlog mjeseca stavljena van snage, uz zvanično obrazloženje da za novim zaduženjima nema potrebe, što se pokazalo netačnim.