Vlada Sjeverne Makedonije danas je produžila policijski sat i zatvorila ugostiteljske objekte, kladionice i vježbaonice da bi spriječila ubrzano širenje novog talasa epidemije kovida-19.

Ta nova ograničenja koja će važiti do 20. aprila, objavio je premijer Zoran Zaev i upozorio da j sadašnji “talas” epidemije, s britanskim sojem korona virusa, neuporedivo opasniji nego prethodni.

“Kod oboljelih se stanje pogoršava mnogo brže, čak i poslije prvog kontakta. U ovom talasu obolijevaju i mladi ljudi i posljedice i kod njih mogu da budu izizetno opasne, čak i fatalne”, rekao je Zaev.

Građane je pozvao da u naredne dvije sedmice ostanu kod kuće, da ne izlaze ako nije nužno i da se nipošto ne okupljaju.

Te mjere uvedene zbog Uskrsa po julijanskom kalendaru, očekuje se da će smanjiti širenje zaraze i pritisak na zdravstvo, rekao je Zaev.

Premijer je najavio “pojačane inspekcijske kontrole i policijske aktivnostti da bi se spriječilo nesavjesno masovno grupisanje”.

“Ključno je da se ograniči broj kontakata s drugim ljudima. Ovo je trenutak kada je potrebna potpuna mobilizacija građana i društva radi zaštite javnog zdravlja” rekao je on i izrazio žaljenje što su sanitarne mjere do sada nedovoljno poštovane mjere.

Na snazi ostaje, kako je rekao Zaev, “stroga zabrana grupisanja više od četiri osobe”.

Po odluci Vlade, policijski sat koji je do sada trajao od 22.00 do 5.00, od sutra, u utorak, počinjaće u 20.00.

U vrijeme policijskog sata biće dozvoljeno izvođenje pasa u šetnju od 22.00 do 23.00, ali najviše do 100 metara daleko od kuće ili stana.

Kafanama, restoranima i barovima će od srijede biti zabranjeno da primaju goste, dok će moći da se obavlja ispruka hrane naručene telefonom ili onlajn.

Zabranu da primaju goste imaće i hoteli i moteli, kao i ugostiteljski lokali na benzinskim pumpama, kao i kadionice, koje će uplate moći da primaju samo preko štanda ili pulta.

Izuzetak su jedino ugostiteljski objekti na oba medjunarodna aerodroma – u Skoplju i Ohridu.

Od srijede je zabranjen i rad vježbaonica, fitnes klubova, sportskih sala, kao i organizovanje i učestvovanje na seminarima, kursevima i svim vrstama konferencija.