Vlada Sjeverne Irske sastat će se danas da bi razgovarala o uličnom nasilju koje je eskaliralo sektaškim sukobima.

Nasilje je uslijedilo zbog sve veće frustracije među mnogim pro-britanskim unionistima zbog novih trgovinskih ograničenja nakon Brexita između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je “duboko zabrinut” zbog nasilja, u kojem je posljednjih dana povrijeđeno na desetine policajaca. Njegov irski kolega Micheál Martin pozvao je Dublin, London i sve strane u Sjevernoj Irskoj da sarađuju na ublažavanju tenzija i vraćanju mira.

“Izvršna vlast ove britanske regije, koju predvode irski nacionalisti i njihovi unionistički suparnici, sastat će se tokom dana razgovarali o sukobima”, rekla je zamjenica prvog ministra Michelle O’Neill, javlja Reuters.

“Oni koji su odgovorni za nasilje, kriminalnu štetu, manipulacije našim mladim ljudima i napade na policiju moraju prestati poduzimati tako štetne činove”, rekla je O’Neill iz irske nacionalističke stranke Sinn Fein na Twitteru .

Grupa mladih u probritanskom području Belfasta zapalilo je oteti autobus u prometnoj ulici u srijedu oko 18 sati po lokalnom vremenu. Vozač i putnici su nepovrijeđeni.

Incident se dogodio u blizini jednog od takozvanih “zidova mira” u Belfastu koji dijele neke irske nacionalističke i unionističke zajednice. Grupe demonstranata palile su pirotehnička sredstva, i bacali cigle i benzinske bombe jedni na druge s obje strane zidova.