Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je danas da dozvoli prisustvo publike na sportskim takmičenjima u dvoranama, koncerte u zatvorenom prostoru i goste u unutrašnjim dijelovima ugostiteljskih objekata.

Kako se navodi u saopštenju sa 101. sjednice, Vlada je donijela izmjene i dopune mjera za zaštitu od kovida 19, kojim se dozvoljava organizovanje i održavanje sportskih takmičena uz prisustvo publike u zatvorenom do 30 odsto kapaciteta i na otvorenom do 50 odsto (do sada je bilo 30 odsto), uz posjedovanje kovid sertifikata i poštovanje mjera za zaštitu od kovida.

Prisustvo publike do 30 odsto kapaciteta dvorana i 50 odsto kapaciteta na otvorenom dozvoljeno je i na kulturnim događajima, koncertima, u restoranima, kafeterijama, kladionicama, na seminarima, radionicama i drugim događajima.

Prisutni, ističe se, moraju da posjeduju sertifikat o najmanje jednoj primljenoj dozi vakcine ili o preležanom kovidu ne starijem od 45 dana, računajući od dana ozdravljenja.

Napominje se da ostaje zabrana organizovanja svadbi, veselja i proslava u objektima zatvorenog tipa, dok na otovrenom i dalje mogu da se organizuju sa ispunjenošću kapaciteta od 30 odsto, do najviše do 1.000 gostiju i uz obavezno prilaganje jednog od obaveznih kovid dokumenata.