Zbog zgađenja vazduha u Tuzlanskom kantonu, narednih dana bi mogla biti proglašena epizoda “pripravnost”, a Vlada Tuzlanskog kantona formirala je komisiju koja će se baviti ovom problematikom.

Članovi komisije su resorni ministri, te gradonačelnici Tuzle, Živinica i Lukavca.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK su saopštili da su granične vrijednosti kvaliteta vazduha danas u Tuzli u dozvoljenim mjerama.

Kvalitet zraka, ističu iz resornog ministarstva, uobičajen je za zimski period.

Pomoćnik resornog ministra Goran Mišić istakao je da postoje povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, prije svega sumpodiokisda i prašine.

“Imamo veće koncentracije nego u ljetnom periodu, što je ustaljena praksa. Međutim, parametri nisu ni blizu onim parametrima koji se pojavljuju u javnosti i medijima koji neovlašteno iznose teze da je to zabrinjavajuće i da ljudi masnovno umiru od toga”, rekao je Mišić.

Dodao je da je u Živinicama nešto lošija situacija nego u Tuzli, prema zvaničnim podacima, te da su granične vrijednosti ovih dana znale premašiti dozvoljene. U narednim danima bi mogla biti proglašena epizoda ‘pripravnost’.

“Epizoda ‘pripravnost’ se proglašava kada je zagađenost u nekom vremenskom periodu preko dozvoljene granične vrijednosti. Ove godine nismo proglasili niti jednu epizodu”, istakao je Mišić.

U rješavanje problema kvaliteta vazduha uključila se i Federalna uprava za inspekcijske poslove koja vrši pojačan nadzor nad primjenom propisa.

Kontrole se odnose na operatore koji posjeduju okolišne dozvole izdate od Federalnog ministarstva okoliša i turizma.