Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović, premijer Kantona Denijal Tulumović i ministar kulture, sporta i mladih Srđan Mićanović posjetili su danas Sportsko-kulturno-privredni centar “Mejdan“ u Tuzli, te sa direktorom Jasenkom Elezovićem razgovarali o prioritetima i načinima za pružanje pomoći kultnom sportskom centru. SKPC Mejdan je pretrpio značajnu štetu tokom poplave koja je krajem prošle sedmice pogodila Tuzlu.

“Već prvi prizori koje smo danas vidjeli su nas iznenadili jer je šteta mnogo veća od onoga što smo očekivali da ćemo vidjeti. Nažalost, hram sporta Mejdan, gdje dolaze sportisti iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i Evrope, ovaj put je izgubio bitku sa prirodnom nepogodom. Nakon što se izvrši i zvanična procjena štete, i danas to mogu zvanično obećati, Vlada će učestvovati u sanaciji ove najznačajnije riznice sporta u Tuzlanskom kantonu“, kazao je premijer Tulumović, te pohvalio angažman svih uposlenika Mejdana koji su se maksimalno posvetili da tu štetu svedu na minimalnu mjeru i spasu sve ono što se spasiti može.

Žarko Vujović iako sada obavlja funkciju predsjednika Skupštine TK-a, veliki dio svoje profesionalne karijere kao sportista proveo je u Mejdanu.

“Izuzetno sam tužan. Ja sam na ovom parketu i u ovim prostorijama proveo preko 20 godina svog života, svaki dan, dva puta dnevno i Mejdan je moja druga kuća. Vlada i druge kantonalne institucije će u okviru svojih mogućnosti iznaći mogućnosti i sredstva da se Mejdanu vrati stari sjaj. Ja ću već sutra u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuti inicijativu da Vlada FBiH iznađe znatnija sredstva da se pomogne Mejdanu, jer ovo Mejdan, Grad Tuzla i Tuzlanski kanton ne mogu sami iznijeti. Ova dvorana je uz Borik i Skenderiju iznjedrila evropske prvake, tamo rukometne, u Sarajevu košarkaše, ovdje košarkašice Jedinstva. Ovdje su izvojevane i najveće pobjede košarkaške i rukometne reprezentacije BiH, Mejdan je hram košarke, jednostavno moramo naći načina da Mejdanu vratimo njegov sjaj i da omogućimo da što prije ponovo bude spreman ugostiti vrhunske sportiste i nenadmašnu publiku“, rekao je Vujović.

Kantonalni ministar kulture, sporta i mladih Mićanović također je obećao pomoć u sanaciji ogromne štete koju je poplava nanijela Mejdanu.

“Vlada i Ministarstvo kulture, sporta i mladih kroz pružanje podrške trenažnom procesu sportista imaju dugogodišnju saradnju sa Mejdanom. Mejdan je čvorište i raskrsnica sporta na području Tuzlanskog kantona i kao takav je institucija od značaja za Tuzlanski kanton, te ćemo u narednom periodu iznaći modalitete da pomognemo Mejdanu da barem vrati svoj raniji sjaj, ako ne i da zasija sasvim novim, jačim sjajem“, kazao je Mićanović.

Direktor centra Elezović je izrazio zadovoljstvo i istaknuo riječi zahvale za današnju posjetu i spremnost da se pruži pomoć u prevazilaženju ove nedaće.

“Vidljiva je danas jedna velika emocija svih članova delegacije prema Mejdanu. Mi, uposlenici Mejdana danonoćno radimo i ulažemo ogromne napore da sačuvamo ono što se sačuvati može. Očekujemo da se ovih dana izvrši i procjena štete da vidimo kuda dalje. Mejdan će već danas izaći sa humanitarnim računom i brojem telefona putem kojeg će svi zainteresirani moći donirati određena sredstva za pomoć, jer mnogi su sportisti, sportski radnici i istaknute ličnosti izrazile želju da pomognu sanaciju ovog kultnog objekta“, rekao je Elezović, te se svima koji su do sada pružili pomoć zahvalio na brzoj reakciji.