Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) na posljednjoj redovnoj sjednici potvrdili su odluku o gradnji novog objekta Doma zdravlja Bihać. Odluka je prvenstveno donesena na osnovu stručne analize stanja oštećene zgrade u prošlogodišnjem potresu.

Zvanično je donesena odluka o gradnji novog objekta i to na zemljištu uz oštećenu zgradu, koje je naravno u vlasništvu Doma zdravlja Bihać. Objekat bi trebao imati oko pet hiljada kvadratnih metara iskoristivog prostora, a menadžment bi vrlo brzo trebao krenuti u izradu idejnog rješenja – izjavio je ministar zdravstva USK Muris Halkić.

Istakao je i kako će Kantonalna vlada u potpunosti financirati planiranu adaptaciju dijela postojećeg objekta, kao privremenog rješenja za medicinsko osoblje i pacijente.

Naravno da želimo što prije stvoriti adekvatnije uslove za osoblje i pacijente gradskog doma zdravlja, što ćemo i uraditi adapatacijom D- bloka, odnosno iskoristivog dijela oštećene zgrade. To će naravno biti privremeno rješenje do izgradnje novog objekta, a sve će financirati Kantonalna vlada – kazao je ministar Halkić.

Ministar zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona dodao je i kako bi kroz nekoliko dana trebalo biti pronađeno rješenje za deblokadu računa Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, koji je ponovo blokiran zbog milionskog dugovanja prema jednom od glavnih dobavljača lijekova i opreme.