Američki senatori drugi put u tri sedmice unakrsno ispituju izvršne direktore Facebooka i Twittera, Marka Zuckerberga i Jacka Dorseyja.

Kako javlja BBC, njih su dvojica pozvani da odgovore na pitanja o tome kako su njihove platforme imale ograničenu distribuciju kontroverznog članka o sinu Joea Bidena objavljenog uoči američkih izbora.

Ali, također su ispitivani zbog odnosa prema postovima predsjednika Trumpa i drugih koji su osporili rezultat glasanja.

Tehnološke kompanije suočavaju se s novim propisima.

Posebno je izabrani predsjednik Biden predložio da zaštitu koju trenutno uživaju prema zakonu poznatom kao Odjeljak 230 treba “opozvati”.

Kaže da platforme uglavnom nisu odgovorne za ilegalne ili uvredljive stvari koje korisnici na njih postavljaju.

Gospodin Biden je rekao da im to omogućava širenje “laži za koje znaju da su lažne”.

Republikanci su takođe izrazili zabrinutost zbog zakona. Tvrde da omogućava društvenim medijima da donose odluke o tome što će ostaviti i ukloniti, a da ne budu transparentni zbog čega, što omogućava pristrasnost.

“Kad imate kompanije koje imaju moć vlada, imaju veću moć od tradicionalnih medija, nešto se mora dati”, rekla je republikanski senator Lindsey Graham, koja je predsjednica senatskog odbora za pravosuđe.

Izvršni direktori Facebooka i Twittera , Mark Zuckerberg i Jack Dorsey, obratili su se po tom pitanju u svojoj uvodnoj riječi.

Dorsey je pozvao političare da rade s Twitterom kako bi izbjegli promjene koje bi mogle prouzročiti “širenje neozbiljnih tužbi i ozbiljna ograničenja naše kolektivne odgovornosti za rješavanje štetnih sadržaja”.

Zuckerberg je dodao je da svako ažuriranje mora sačuvati “slobodu ljudi da se izraze”.

Dvojica tehnoloških izvršnih direktora također su branili svoj način u vođenju izbora 2020. godine.

No, Dorsey je priznao je da je Twitterova odluka o blokiranju veza do članka New York Posta o Hunteru Bidenu bila “pogrešna” i da je propust da naknadno vrati vlastite tweetove o toj priči zahtijevao daljnju promjenu politike.

“Nadam se da ovo … pokazuje našu sposobnost da uzmemo povratne informacije, priznamo pogreške i učinimo sve promjene transparentnim za javnost”, rekao je.

Zuckerberg je izbjegavao direktno pozivanje na to pitanje.

Međutim, iskoristio je priliku da ospori nedavne tvrdnje demokrata da je Facebook sporo uklanjao objave koje promoviraju pobunu i nasilje, što je ilustrirao odnosom prema milicijama izavjereničkim mrežama poput QAnona “kako bismo ih spriječili da koriste našu mrežu za organiziranje nasilja ili građanskih nemira”, rekao je Zuckerberg.