Vlasti Mjanmara započele su oslobađanje oko 2.300 zatvorenika, uključujući aktiviste koji su u pritvoru zbog protestovanja nakon što je vojna hunta preuzela vlast u zemlji i novinare koji su izvještavali o demonstracijama, saopštili su zvaničnici.

Privedena lica su iz zatvora “Insein” u Jangonu prevezena autobusima, a njihovi prijatelji i članovi porodica su od jutros čekali na saopštenje o njihovom oslobađanju.

Direktor kaznenog odjeljenja u oblasti Jangon Zav Zav potvrdio je da je do sada iz zatvora pušteno više od 720 ljudi. Pomenuti zatvor decenijama je služio kao glavni kazneni centar za političke zatvorenike.

AP javlja da se čini da nisu oslobođeni svi aktivisti i novinari.

Zamjenik mjanmarskog ministra za informisanje general-major Zav Min Tun izjavio je ranije da će širom zemlje biti oslobođeno oko 2.300 zatvorenika.

On je kineskoj agenciji “Sinhua” rekao da su oslobođeni “oni koji su učestvovali u protestima, ali ne i u nasilju, koji nisu počinili krivična djela niti su predvodili pobunu”.

Advokati i prijatelji pojedinih aktivista i novinara potvrdili su njihovo puštanje na slobodu.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima saopštilo je juče da se 5.224 ljudi nalazi u pritvoru zbog demonstracija protiv postupaka vojne hunte u Mjanmaru.

Pomenuta organizacija nastavlja da vodi preciznu evidenciju hapšenja i žrtava tokom političkog sukoba u zemlji.