Voda je najdragocjeniji resurs Bosne i Hercegovine i ukoliko na pravi način iskoristimo tu vrijednost, uz odgovorno upravljanje vodama, naše vodno bogatstvo može postati ozbiljan pokretač razvoja BiH, ističu iz nadležnih institucija za upravljanje vodama u Federaciji BiH.

“Zato je naša poruka javnosti u Bosni i Hercegovini da se svaki pojedinac i cjelokupno društvo zapitaju koliko je voda važna za njih lično, za njihove porodice i prijatelje, za sve ljude i njihove potrebe i da je prema tome vrednuju”, navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar i Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo u zajedničkom saopštenju za javnost povodom Svjetskog dana voda.

Bosna i Hercegovina raspolaže značajnim vodnim resursima i po tome je među vodećim državama u svijetu. Zbog toga je od velike važnosti dosljedna primjena važeće zakonske regulative o vodama, kao i efikasna organizacija djelovanja i rada institucija u ovoj oblasti.

“Međunarodne konvencije i protokoli, kao i domaći zakoni, obavezuju Bosnu i Hercegovinu da vodi brigu o zaštiti vodnih resursa po uzoru na evropski model. Takođe, moramo biti otvoreni i za nove prijedloge kojima ćemo naš sistem upravljanja vodama prilagoditi zahtjevima Evropske unije”, dodali su u saopštenju.

Svjetski dan voda, 22. mart, ove godine se u cijelom svijetu obilježava pod motom “Vrednovanje vode”, što je veoma značajno u vremenu borbe s pandemijom Kovid-19. Odgovarajuće vrednovanje vode ključno je za postizanje globalnih ciljeva Ujedinjenih nacija.

Predsjedavajući UN-a za vode i predsjednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj Gilbert F. Houngbo izjavio je da čak i prije pandemije svijet nije bio u stanju da ispuni cilj: osiguranje vode i sanitacije za sve do 2030. godine.

“Moramo učiniti više, puno više. Pandemija Kovid-19 podsjeća nas na našu zajedničku ranjivost i zajedničku sudbinu. Izgradimo bolje osiguravajući vodu i sanitarne uvjete za sve do 2030.”, poručio je Houngbo.

U središtu ovogodišnje kampanje Svjetskog dana voda je razgovor o vrednovanju vode, odnosno o tome šta voda znači ljudima. Zbog toga Ujedinjene nacije pozivaju sve ljude da se uključe u ovaj razgovor tako što će odgovoriti na pitanje šta voda znači za njih te izraziti svoje misli i osjećanja o vodi.

Voda ljudima znači različite stvari, pa je cilj kampanje da se čovječanstvo kroz razgovor podsjeti na njen značaj u domovima, vrtićima, školama i na radnim mjestima. Život čovjeka nemoguć je bez vode i ne postoji nijedan segment naših života koji ne zavisi od vode i njene upotrebe.