Povodom 30. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a Hrvatske i ostali stranački dužnosnici HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske položili su vijence i cvijeće na grobu predsjednika Franje Tuđmana i na grobu ministra obrane Gojka Šuška na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je obilježavanje 30. godišnjice osnutka stranke sutra u Mostaru, u skladu s pandemijskim uvjetima.

Čović je istaknuo kako su se činom polaganja vijenaca i svijeća osnivaču HDZ-a Hrvatske Franji Tuđmanu i ratnom ministru Gojku Šušku “htjeli zahvaliti za sve što su uradili da bi Hrvati danas u Bosni i Hercegovini kao narod mogli tražiti elemente jednakopravnosti i osjećati se kao konstitutivan narod, a Hrvatska demokratska zajednica kao stožerna stranka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, bez koje se ne može promišljati politički život, mogla obilježiti svojih 30 godina”.

“Za političke prilike u BiH, ovo je maraton i mislim da ćemo dugo raditi na tim događajima koji su obilježili nastajanje BiH i to u najnovijoj formi potpisivanjem Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma. Puno elemenata tog sporazuma koji su uspjeli zaustaviti rat nisu na najracionalniji ili najprimjereniji način uredili BiH zbog potreba našeg pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu, zbog potreba boljeg života u BiH mi moramo tražiti nova racionalnija rješenja i istovremeno zaštiti jednakost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda i osigurati predstavljanje. To je proces koji traje od Daytona do danas, punih 25 godina”, kazao je Čović.

Društvo u BiH Čović je nazvao nesavršeno uređenim te kako je “potrebno vrijeme za odmak od užasa rata” za kojeg je ocijenio da je u BiH bio specifičan s obzirom da u BiH postoje, ocijenio je, tri viđenja kratkoročne povijesti.

Hrvatski narod u BiH ocijenio je dobro organiziranim, posebno istaknuvši ulogu Hrvatskog narodnog sabora BiH te je poručio kako očekuje da se možda do kraja ove godine stvore preduvjeti za rješavanje izbornog zakonodavstva u BiH, pritom najavivši održavanje izbora u Mostaru u prosincu ove godine te potrebu primjene tog modela na više razine od lokalne.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je 30. obljetnicu osnutka HDZ-a BiH.

“Ovo je poziv da HDZ Hrvatske i HDZ BiH nastavimo graditi na onim temeljima koje je uspostavio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman”, kazao je Medved.

Dodao je kako HDZ Hrvatske nastavlja podupirati ciljeve i težnje koje ima HDZ BiH, a za koje se zalaže predsjednik te stranke Dragan Čović, poručio je te dodao kako treba poštivati složenost uvjeta u BiH te zajednički graditi preduvjete za ostvarenje zacrtanih ciljeva za hrvatski narod u BiH.

Uz zamjenika predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomu Medveda, na polaganju cvijeća i svijeća na zagrebačkom groblju Mirogoju na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana i na grobu ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška u povodu 30. obljetnice osnutka HDZ-a BiH sudjelovali su i glavni tajnik Krunoslav Katičić, potpredsjednica Zdravka Bušić i međunarodni tajnik Davor Božinović, zajedno s izaslanstvom HDZ-a Bosne i Hercegovine, predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, dopredsjednicima Marinkom Čavarom, Zdenkom Ćosićem i Josipom Jerkovićem te predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Željkom Ragužem.