Volkswagenova podružnica za proizvodnju kamiona i autobusa MAN najavila je danas da planira ukinuti do 9.500 radnih mjesta u Njemačkoj i Austriji, u vrijeme kada automobilska industrija ulaže napore da uštedi novac nakon udarca koji joj je nanijela pandemija koronavirusa.

Ukidanjem radnih mjesta se želi povećati zarada za 1,8 milijardi eura do 2023. godine, navodi se u priopćenju MAN-a, koji pripada Volkswagenovom Traton Groupu, piše dpa.

Prema planovima za smanjenje troškova, razvojna i proizvodna mreža podružnice sa sjedištem u Minhenu treba biti reorganizirana.

Proizvodne lokacije u austrijskom gradu Steyr, kao i u Plauenu i u Wittlichu u Njemačkoj, mogle bi biti u potpunosti zatvorene.

Ovo smanjenje troškova ne iznenađuje, s obzirom na to da se smatralo da poslovanje MAN-a i prije krize s koronavirusom previše košta.

Očekuje se da će prisilna zaustavljanja i prekidi u globalnim lancima opskrbe, zajedno sa padom potražnje, koštati milijarde eura globalne automobilske industrije 2020. godine.

Prije pandemije, MAN je već predviđao pad isporuka od 10-20 posto ove godine.