Volonterska akcija na planini Vlašić okupila je članove planinarskih društava i ljubitelje prirode iz cijele zemlje. Iskazujući zajedničku podršku i posvećenost oporavku turističkog sektora u vrijeme pandemije, uz domaće zvaničnika s lokalnog i entitetskih nivoa, akciji su prisustvovali amabasador Republike Italije u BiH, direktorica Misije USAID-a u BiH, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija i UNDP-a u BiH.

Brojni ljubitelji prirode, zajedno sa predstavnicima domaćih vlasti, međunarodnih organizacija i ambasada u BiH, uspješno su realizirali volontersku akciju čišćenja i označavanja staze između dva planinarska doma na Vlašiću . Ova planinarska staza ucrtana je na trasi međunarodnog turističkog projekta „Via Dinarica“ koji BiH, uz brojne druge pogodnosti, omogućava snažniji razvoj ruralnog turizma.

U cilju zajedničke podrške oporavku turizma u vrijeme nemogućnosti putovanja, UNDP je u okviru projekta „Via Dinarika“ pokrenuo niz volonterskih akcija kako bi očuvali prirodu za sve turiste koji uživaju u prirodi. Ovaj, ali i niz drugih projekata koji imaju za cilj oporavak i razvoj turizma u BiH, podržava i misija USAID-a u BiH.

Via Dinarika je planinarska staza koja se proteže duž Zapadnog Balkana. Cilj projekta je povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpi stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude.

Obilježena je prva od ukupno 31 planinarke staze na planini Vlašić. U narednih 12 mjeseci biće obilježeno i preostalih 30 staza, kazali su nam iz Turističke zajednice SBK koja je nosilac ovih aktivnosti. Sve će biti urađeno u skladu sa pravilima i standardima projekta „Via Dinarika”.