Osobama starijim od 65 godina u Bijeljini je na raspolaganju oko 50 volontera za nabavku osnovnih životnih namirnica i lijekova. Osposobljen je kol centar sa dva broja, a volonteri, organizovani u četiri tima, rade od ponedjeljka do subote i do sada su primili pedesetak poziva.

Nakon što je kol centar zaprimio poziv lica koje se nalazi u izolaciji kome je neophodna nabavka osnovnih životnih namirnica, volonter Stevica Tešić izlazi na teren. Kao jedan od 47 volontera svakodnevno je na terenu.

“Ne osjećam ni ovu hladnoću ni bilo kakve prepreke i kada dobijem poziv zaista sam srećan što mogu da pomognem nekom kome je zaista potrebna pomoć. Većinom su to one osnovne životne namirnice, brašno, ulje, voće…”, kaže Tešić.

Prvog radnog dana Centar je zaprimio oko 50 poziva. Iz Gradske uprave grada Bijeljina objašnjavaju da se ova usluga odnosi samo na one koji ne smiju napuštati svoje domove.

“Kol centar isključivo radi za osobe koje imaju plus 65 godina i koje su u samoizolaciji. Ovo sam podvukla zato što nam se javljaju lica koja imaju osobe uz sebe koje su u mogućnosti da izađu napolje”, rekla je Ljubica Mlađenović iz Gradske uprave Bijeljina.

Upozoravaju građane da nakon dolaska volontera, provjere njihove volonterske kartice, kako bi se izbjegle potencijalne prevare.

Pored toga, stariji od 65 godina će, ukoliko odluku odobri Štab za vanredne situacije entiteta, uskoro moći da sami obavljaju nabavku dva puta sedmično.

“Predložio sam predsjedniku i glavnom štabu na nivou Republike Srpske da donese odluku da damo penzionerima šansu da dva jutra u nedjelji izađu da kupe namirnice koje su im neophodne, najviše im treba odlazak u banku i apoteku”, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Pored volontera, na raspolaganju građanima su i pripadnici jedinice za opšte namjene gradske civilne zaštite, od osam do 16 časova od ponedjeljka do subote.