Europa će uvijek biti spremna za izgradnju snažnih partnerstava s našim najbližim susjedima, a to se, prvenstveno, odnosi na Zapadni Balkan, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u godišnjem obraćanju o stanju Europske unije (EU).

Posebno se osvrnula na dosadašnje uspjehe i postignuća, ali i brojne izazove s kojima se susrela u svom dosadašnjem mandatu na čelu Unije, kao i na odnose sa drugim regijama, uključujući Zapadni Balkan.

“Odluka od prije šest mjeseci o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bila je zaista povijesni moment”, rekla je Von der Leyen.

Istaknula je da je budućnost cijele regije u EU.

“Dijelimo istu povijest, dijelimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Europe, a ne samo usputna stanica na ‘Putu svile'”, rekla je Von der Leyen.

Naglasila je da EU priprema paket za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana.

“Uskoro ćemo predstaviti paket ekonomskog oporavka za Zapadni Balkan koji je fokusiran na brojne regionalne investicione inicijative”, kazala je čelnica Europske komisije.

Istaknula je također da će EU biti i uz zemlje istočnog partnerstva i partnere u svom južnom susjedstvu kako bi im pomogla u otvaranju radnih mjesta i pokretanju njihovih ekonomija.