Čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je objavila rezervni plan o zaštiti cestovnog i zračnog saobraćaja i ribolovnih prava ukoliko Britanija napusti EU bez trgovinskog sporazuma.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Evropsku uniju 31. januara i krajem ovog mjeseca će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju bloka, privodeći kraju pola stoljeća bliskih ekonomskih integracija.

Pregovarači iz Londona i Bruxellesa pokušavaju dogovoriti trgovinski sporazum nakon britanskog napuštanja koji bi vladao poslovnim odnosima dvije strane, ali su razgovori ušli u slijepu ulicu tri sedmice uoči isteka roka.

Kako bi se pripremila za scenarij britanskog napuštanja bloka bez trgovinskog sporazuma 1. januara, EU je u četvrtak predložila rezervne mjere kako bi osigurala da se zračni i cestovni sasobraćaj mogu nastaviti što je moguće bezbolnije narednih šest mjeseci.

One također predlažu da ribari imaju pristup vodama druge strane u periodu od godinu dana kako bi se limitirale komercijalne štete razlaza bez sporazuma. Ti planovi ovise o britanskim ponudama sličnih inicijativa.

Naša odgovornost je da budemo spremni na sve eventualnosti. To je razlog zašto danas predlažemo te mjere – izjavila je Von der Leyen.

Pregovori su još u toku, Uzimajući, ipak, u obzir da je kraj prelaznog perioda veoma blizu, nema garancija da bi, kada i ako se sporazum postigne, on mogao stupiti na snagu na vrijeme – izjavila je čelnica Evropske komisije, prenosi AFP.