Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da su šanse za postizanje trgovinskog sporazuma s Britanijom sve bljeđe iz dana u dan, dok britanska vlada inzistira na potezima koji bi ugrozili sporazum o razlazu dvije strane.

Britanska vlada objavila je nacrt zakona prošli tjedan za koji je priznala da bi prekršio njene međunarodne zakonske obaveze i ukinula je dijelove sporazuma o razlazu koji je potpisan prije nego što je Britanija službeno napustila EU u siječnju.

Bruxelles želi da premijer Boris Johnson ukine takozvani prijedlog zakona o unutarnjem tržištu za koje tvrdi da bi mogli ugroziti pregovore o budućim trgovinskim aranžmanima prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU.

Johnson to odbija.

– Uz svaki dan koji prolazi, šanse za pravovremeni sporazum blijede – izjavila je von der Leyen, čelnica izvršnog organa EU.

U govoru Europskom parlamentu, ona je izjavila da se sporazum o razlazu “ne može jednostrano mijenjati, zanemarivati ili pogrešno primjenjivati”.

– To je pitanje zakona, povjerenja i dobre volje. Povjerenje je temelj svakog snažnog partnerstva – kazala je.

Britanska funta, čija se vrijednost kreće u skladu s očekivanjima ili kaotičnog ili primjerenog Brexita, danas je pala na najnižu vrijednost u dva mjeseca, prenosi Reuters.