Kolovoz je jutros pretežno mokar ili vlažan, a pažnja se skreće na učestale odrone zemlje ili kamenja. Vidljivost je zbog magle smanjena u kotlinama i uz riječne tokove, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Izdvajaju se dionice autoputa A-1 Lepenica-Tarčin, kao i magistralni putevi: Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Tuzla-Orašje, Žepče-Maglaj, Vitez-Travnik, Ključ-Mrkonjić-Grad i Kupres-Šujica.

Vozače se savjetuje da voze maksimalno oprezno. Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Zbog pravoslavnog Božića večeras do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija u BiH.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Granični prijelaz Metaljka otvoren je u od 7.00 do 19.00 sati.

Zbog velikog odrona u Crnoj Gori (na putu Šćepan Polje-Plužine) ne preporučuje se korištenje Graničnog prijelaza Hum-Šćepan Polje, saopćeno je iz BIHAMK-a.