Blajburškoj misi u sarajevskoj Katedrali, zakazanoj za subotu, 16. maj, moći će prisustvovati 20 ljudi, ne računajući sveštenike koji će služiti obred, saopštila je Vrhbosanska nadbiskupija.

Vjernici koji će prisustvovati misi unaprijed su obaviješteni o tome, a njihova imena poznata su bezbjednosnim službama, navodi se u saopštenju Vhrbosanske nadbiskupije, koja ograničenje broja prisutnih obrazlaže mjerama restrikcije usljed epidemije virusa korona i željom da se smanji bilo kakva vrsta incidenta.

S obzirom na veliko zanimanje medijskih kuća za praćenje mise koju će u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvoditi vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, iz Vrhbosanske nadbiskupije navode da će misu prenositi RTV Herceg-Bosne i da će biti uživo emitovana u programu Hrvatske radio-televizije /HRT/.

Dodaje se kako će samo službeni fotograf moći fotografirati tokom mise te da će fotografije u realnom vremenu biti besplatno ponuđene svima, uz navođenje izvora.

Video-materijali i fotografije će biti besplatno ponuđeni svim TV i drugim medijskim kućama nakon završetka mise, a uvodna riječ i propovijed kardinala Puljića biće objavljeni na internet stranici Katoličke tiskovne agencije i portala Nedjelja.ba

MUP Kantona Sarajevo saopštio je da će u subotu od 9.00 časova do završetka blajburške mise biti zaustavljeno kretanje vozila i pješaka neposrednoj blizini katedrale.