Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću u predmetu “Dženan Memić”.

Seferovići su ranije u dva navrata pred Kantonalnim sudom u Sarajevu oslobođeni optužbe da su u saobraćajnoj nesreći u februaru 2016. godine, u Velikoj aleji na Ilidži, skrivili smrt mladića Dženana Memića, međutim, Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je ove presude i naložio ponovljeno suđenje, pod istom optužbom.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ostalo je pri navodima koje nije uspjelo dokazati pred Kantonalnim sudom, dok je porodica Memić od početka tvrdila da Seferovići nisu krivi za Dženanovu smrt, insistirajući da se radi o ubistvu.

U međuvremenu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu, koju je Sud BiH potvrdio, protiv pet osoba u slučaju Memić. Optuženi su Alisa Ramić, rođena Mutap, bivša djevojka Dženana Memića, njen otac Zijad Mutap, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS Hasan Dupovac i Josip Barić i recepioner hotela Crystal na Ilidži Muamer Ožegović.