Vrhunac drugog talasa epidemije Covid-19 u Švedskoj mogao bi se dogoditi sredinom decembra, saopštili su zdravstveni zvaničnici te zemlje.

Dnevni broj zaraženih virusom korona u Švedskoj dostigao je rekordan nivo u posljednjih nekoliko sedmica, što je promijenilo viđenje blagog pristupa švedskih vlasti kada je riječ o suzbijanju širenja virusa.

Strože mjere uvedene sredinom oktobra vjerovatno su pomogle da se uspori širenje virusa, a Državna agencija za zdravlje predviđa da će epidemija dostići vrhunac u narednih nekoliko sedmica.

Zvaničnici su rekli da će razvoj događaja zavisiti od toga koliko će javnost poštovati preporuke o fizičkom distanciranju.

“Optimistični smo kada se radi o mogućnosti da na taj način utičemo na razvijanje pandemije”, izjavio je direktor Agencije Johan Karlson.

On je, međutim, naglasio da se vlasti u predviđanjima oslanjaju na poštovanje preporuka o mjerama usporavanja epidemije.

Ukupno 6.622 ljudi preminulo je od posljedica zaraženosti virusom korona u Švedskoj.

Švedske vlasti registrovale su u posljednja 24 časa 67 smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19, a na testu za virus korona bila je pozitivna 5.841 osoba.