Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) je tokom drugog dana sjednice donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske imenovani su Debeljević Milorad, na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, te Elbisa Muharemović Karić na poziciju sutkinje Okružnog suda u Bijeljini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su Sanela Kovač-Grabonjić, na poziciju sutkinje Vrhovnog suda Federacije BiH, kao i Željko Živković, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Orašju.

Na nivou Brčko distrikta BiH, imenovani su Ajsela Memišević, na poziciju sutkinje Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, te Zlatan Kavazović, na poziciju sudije Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, ali i sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje.
U obzir je uzet i odnos sa radnim kolegama, kao i ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. avgusta 2020. godine.