Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) održaće redovnu sjednicu 3. i 4. marta na kojoj bi trebao da raspravlja o izvještajima o radu glavnih tužilaca i predsjednika sudova za prethodne dvije godine.

Riječ je o izvještajima o radu u 2019. i 2020. godini predsjednika sudova i glavnih tužilaca o čijem radu VSTS donosi mišljenje – Suda BiH, Tužilaštva BiH, Vrhovnog suda Republike Srpske, Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Vrhovnog suda Federacije BiH, Tužilaštva Federacije BiH, te Apelacionog suda i Tužilaštva Brčko distrikta, saopšteno je iz VSTS-a.

Dnevnim redom predviđeno je i da članovi Savjeta raspravljaju o reformskom programu VSTS-a koji je predložila Operativna ad hok grupa, kao i informaciji o okončanim konkursima u kojima nije donesena odluka VSTS-a.

Drugog dana zasjedanja biće raspravljano o imenovanjima na pravosudne funkcije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Savjet bi trebao da raspravlja i o informaciji o primjeni Kodeksa sudske i Kodeksa tužilačke etike, kao i o imenovanju Komisije za sprovođenje postupka ocjenjivanja rada rukovodećih državnih službenika za ovu godinu.

Članovi VSTS raspravljaće i o izvještaju o radu Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, kao i o skidanju tajnosti sa predmeta Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS.