Na zahtjev predsjednika Visokog sudskog tužilačkog vijeća Milana Tegeltije u dnevni red današnje sjednice uvrštena je tačka o pritiscima na rad pravosuđa, a zbog političkih izjava, koje se posljednjih dana odnose na rad Tužilaštva BiH.

Na početku sjednice uvrštena je nova tačka: Pritisak na rad Tužilaštva BiH.

Članovi VSTV-a osudili su pritisak na rad državnog tužilaštva u slučaju afere Respiratori, posebno one koji dolaze iz Stranke demokratske akcije.

Ovo je do sada najbrutalniji napad na rad Tužilaštva i degradiranje i omalovažavanje tužilaca koji su radili na predmetu Respiratori.

Posebnu podršku dali su tužiocima u predmetu Respiratori, koji su degradirani u cijelom postupku.
Očekuju od institucija da istraže javne nabavke.

U toku dana biće proslijeđeno zajedničko saopćenje oko pritiska vlasti na Tužilaštvo, a u toku je rasprava o sedam zaključaka sa sjednica državnog parlamenta o radu pravosuđa.

VSTV će sutra uputiti Sudu BiH zahtjev za preispitivanjem presude o poništavanju Pravilnika o ocjenjivanju nosilaca pravosudnih institucija, poručio je to predsjednik VSTV Milan Tegeltija u toku sjednice.

Naglasio je da time što je ukinut Pravilnik iz 2018 godine sada dolaze u pitanje sva imenovanja koja su vršena od 2018 godine do danas. U zahtjevu će biti navedeno i kako će nastaviti procese ocjenjivanja te šta će biti sa ranije donesenim ocjenama.


Između ostalog članovi Vijeća trebali bi razmatrati Zaključke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Radi se o zaključcima sa 8. sjednice Zastupničkog doma PSBiH održane 15., 19. i 20. maja, a povodom rasprave o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu VSTV-a BiH, te informacija o radu Tužiteljstva BiH.

Jednim od zaključaka zadužuje se Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da, na temelju analize Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH (tzv. ‘Pribeovog izvještaja’), izrade i dostave Zastupničkom domu PSBiH na usvajanje Akcioni plan otklanjanja nedostataka u oblasti vladavine prava, provođenja preporuka i mjera sadržanih u tom izvještaju.

Na spomenutoj sjednici Zastupničkog doma zatraženo je da Tužiteljstvo BiH u najkraćem roku dostavi detalјnu statistiku procesuiranja predmeta ratnih zločina koji su od Haškog tribunal (ICTY) označeni kao predmeti ‘A’ kategorije.

Također, zatraženi su – analiza i pregled neophodnih izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, naročito kada je riječ o potvrđivanju optužnice i odlučivanju o prigovorima na optužnicu, te skrenuta pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija (predsjednika Suda BiH, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i predsjedavajućeg VSTV-a) vode računa o nacionalnoj strukturi, odnosno zastuplјenosti konstitutivnih naroda BiH.

Istovremeno, na 8. sjednici Zastupničkog doma PSBiH sugerirano je da se izvještaji VSTV-a BiH Parlamentarnoj skupštini BiH dostavlјaju dva puta godišnje do izmjene relevantnog zakonodavstva u vezi s tim, te je Vijeće ministara BiH zaduženo da dostavi izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH koje bi trebale sadržavati sve preporuke sadržane u Izvještaju Evropske komisije, Pribeovom izvještaju, te da trebaju ići u pravcu razdvajanja VSTV-a na zasebna tijela – Visoko sudsko vijeće i Visoko tužiteljsko vijeće.

Na dnevnom redu sjednice VSTV-a je i Nacrt srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za period 2021 – 2023., kao i Reformski program VSTV-a BiH.

Kako je planirano, članovi VSTV-a trebali bi razmatrati Informaciju o provođenju postupka ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima, a u tom kontekstu i Presudu Suda BiH o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcijaod 24.12.2018. i Kriterija za ocjenjivanje rada sudaca u BiH od 24.12.2018. godine.

Dosadašnjoj potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružici Jukić istekao je mandat, a sudije kantonalnih i općinskih sudova iz Federacije BiH su glasanjem odlučile da će Sanela Gorušanović-Butigan, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu zamijeniti Jukić i u naredne četiri godine biti član VSTV-a.