Nezavisnost pravosuđa je preduslov za vladavinu prava i osnovna garancija pravednog suđenja, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Izjave i saopštenja visokih političkih zvaničnika, date povodom rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu vezanom za nabavku respiratora, predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem i ugrožavanje integriteta tužilačkog sistema.

Posebno su zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnoj tužiteljici i postupajućim tužiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.Političari moraju imati odgovornost za javno izgovorenu riječ, te posjedovati svijest da izrečenim stavovima mogu podstaći govor mržnje, koji u našem društvu postaje sve više legitiman oblik komunikacije.

Podsjećamo da neprihvatljive izjave, koje su neposredni povod ovog saopštenja, nisu izolovan slučaj, već višegodišnja praksa predstavnika mnogih političkih partija i nosilaca javne vlasti, poručeno je iz VSTV-a.

Takve neuravnotežene kritike koje upućuju političari neodgovorne su i mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Njima se može dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe koje je trenutno na nezadovoljavajućem nivou, te dovesti do napada na ustavnu ravnotežu demokratske države ili poticaja nepoštivanja sudskih odluka i demokratske podjele vlasti.

Svjesnismo određenih manjkavosti i opravdanih kritika pravosudnog sistema, kažu iz VSTV-a BiH, stoga očekujemo od tužilaca da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučajevima bilo kakvih sumnji o zloupotrebama sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme aktuelne pandemije, kao i sve navode o korupciji uopšte.

Dijelimo mišljenje da je u javnim nabavkama ključ za efikasnu i transparentnu javnu potrošnju, te pozivamo zakonodavnu vlast da unaprijede propise o javnim nabavkama, dok od tužilačkog sistema očekujemo maksimalno intenziviranje rada na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, koji mora imati vidljive rezultate i napredak.

Od nosilaca pravosudnih funkcija se očekuje da svojim radom otklone svaku sumnju da su izvršioci bilo kakvog neprimjernog političkog uticaja te da ovlaštenja koja su im povjerena vrše u skladu sa ustavom i zakonom, navodi se u zajedničkom saopštenju iz VSTV-a BiH.