Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zdravstveno stanje srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije idealno, ali da se dobro drži, te da je Beograd poslao ekipu ljekara da se konsultuju sa banjalučkim kolegama.

“Mi smo juče poslali ekipu naših ljekara, koje je predvodio direktor Klinike za infektologiju u Beogradu Goran Stevanović, da se konsultuju sa banjalučkim ljekarima, i sa generalnim direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Vladom Đajićem i sa zamjenikom generalnog direktora UKC-a Nenadom Stevandićem i razgovarali sa predsjednikom Dodikom i pogledali sve”, rekao je Vučić novinarima u Golubincima.

Vučić je poručio da će Dodik imati najbolju njegu i na raspolaganju sve što bude moglo da se uradi i u Banjaluci i u Beogradu.

“Mi smo u svakom trenutku spremni, ukoliko za to bude potrebe, da Dodika primimo u Beogradu”, naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da prati situaciju i da se čuje sa Dodikom telefonom dva do tri puta dnevno.

  • Sad bi trebalo da se čujemo čim završim posjetu Golubincima i želim mu dobro zdravlje. Nisam ljekar da bih vam davao stručne analize. On se dobro drži, ali nije stanje idealno. Nije onako kako bismo voljeli, ali nije ni užasno – rekao je Vučić.

Vučić je izjavio i da vakcinacija u toj zemlji vakcinama kompanije “Pfizer” kreće sutra u staračkim domovima, jer se pokazalo da su starije osobe najrizičnija kategorija stanovništva.

“Za nas je strahovito važno da vakcinacija počne sutra i to će krenuti u staračkim domovima, jer je za nas važno da te ljude zaštitimo, jer se pokazalo da je više od 80 odsto stradalih od ovog virusa bilo starije dobi i zato bi od njih trebalo da počnemo”, kazao je Vučić novinarima.

Prema njegovim riječima, kao signal da je vakcinacija dobra, vakcinu ove kompanije primiće i neko iz vrha države, a takva praksa će se nastaviti i sa vakcinama drugih proizvođača koje budu nabavljane.

Vučić je podsjetio da je juče stiglo oko 4.800 doza vakcine “Pfizer/BioNTech”, da se očekuje veća količina doza u januaru i februaru, te da se nada da će se od sredine januara krenuti na masovniju vakcinaciju stanovništva.