Predsjednik Srbije Aleksandr Vučić izjavio je danas da će domaći stručnjaci odlučiti koja će vakcinu protiv virusa korona biti obezbijeđena za građane Srbije.

Upitan da li će Srbija nabaviti vakcinu od Rusije koja je ranije saopštila da je registrovala vakcinu protiv virusa korona, on je odgovorio novinarima da je to pitanje za domaće stručake.

Vučić je naglasio da stručnjaci u Srbiji treba da kažu da li je ta vakcina bezbjedna.

“Srećni smo ako je Rusija proizvela vakcinu…samo to treba da kažu i naši stručnjaci”, rekao je Vučić.

Komentarišući navode iz dijela opozicionih krugova prema kojima se jedni zalažu za evropsku, a drugi za rusku vakcinu, Vučić je rekao da će on biti prvi koji će primiti “bilo koju” za koju stručnjaci u Srbiji kažu da je bezbjedna.

Upitan ostavu Ambsade SAD u Beogradu o nabavci kineskog protivvazduhoplovnog sistema “FK-3”, Vučić je rekao je da ga Srbija još nije kupila, ali da razmišlja o toj nabavci.

Vučić je dodao da i da će u vezi te kupovine Srbija videti s koliko novca raspolaže, te dodao da sistem “FK-3” nije na spisku za sankcije nadležnog američkog ministarstva SAD.

“Svaki put kad odlučimo da nešto kupimo, uvijek neko ima nešto protiv. Još nismo kupili FK-3, razmišljali smo o tome”, rekao je Vučić nakon što su iz Ambasade SAD sinoć upozorile Beograd da treba da bude svjestan rizika koji nosi kupovina oružja od kineskih kompanija, te ukazali da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje.

Ambsada SAD je navela i da bi “vlade trebalo da budu svjesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijene koju povlači poslovanje s kineskim kompanijama”.

Iz Ambasade SAD su naveli i da Srbiji “savjetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbjednosnom i odbrambenom politikom EU”.