Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je masovna grobnica kod Raške, u kojoj su ranije ovog mjeseca nađeni posmrtni ostaci oko 15 osoba za koje se sumnja da su Albanci ubijeni tokom sukoba na Kosovu, pronađena uz odobrenje srpskih vlasti.

Vučić je, tokom posjete Batajnici, odgovarajući na konstataciju da niko u Srbiji nije poklonio pažnju njenom pronalasku, poručio da će se zalagati za potragu bilo čijih zemnih ostataka jer je to civilizacijsko dostignuće.

On je rekao da predstavnici Kosova tokom pregovora u Briselu nisu prihvatili da se istraži pet lokacija na Kosovu, gdje se vjeruje da su Srbi pokopani tokom i poslije rata 1998-99. godine.

Vučić je kazao da su prištinske vlasti njemu zabranile dolazak na Kosovo kako bi napravile “veliku priču” od toga i mogle da kažu: “Vučić je nepoželjan na Kosovu”.

“Oni su htjeli da pošalju svoju ministarku vanjskih poslova da pravi politički šou u opštini Raška, a mi smo im rekli: ‘To je apsolutno neprimjereno u ovom trenutku, ali ako to hoćete – ja ću da idem na sjever (Kosova), a za sedam dana ću ići da kopam u okolini Đakovice’ “, naveo je on.

Dodao je da je poslije razmjene dopisa između Beograda i Prištine reagovala EU iz koje su kazali da to treba da se “slegne”: “Niko nigdje ne ide i nemojte ništa da govorite u javnosti da se srpska i albanska javnost ne bi uznemirile”.

Identifikacija žrtava masovne grobnice nakon DNK analize

Kako je javio Deutsche Welle, prije više od sedmicu dana direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju objavio je kako je u Kiževaku u opštini Raška pronađena nova masovna grobnica.

Dva dana kasnije je i predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije, Veljko Odalović, rekao kako je u grobnici vjerojatno između 15 i 17 tijela i da će njihova identifikacija biti moguća poslije DNK analize. Istog dana je i odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zatražilo ekshumaciju tijela pronađenih u ovoj opštini na jugozapadu Srbije.

Tu vijest nije komentarisao gotovo nitko iz vlasti u Srbiji.

Nekoliko dana kasnije, objavljena je i vijest da je Aleksandru Vučiću zabranjen ulazak u Kosovo, takođe bez komentara nadležnih. Deutsche Welle nije dobio odgovor na svoj upit o toj temi.

Na pitanje DW-a je li Vučiću zaista zabranjen ulazak u Kosovo i šta je bio razlog za tu odluku, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova je poslalo link sa saopštenjem ministrice Melize Haradinaj-Stubll: “Zahtjev Vučića, Vulina, Đurića i Petkovića da posjete Kosovo u doba kad se Kosovo suočava s ponovnim otvaranjem rane i velikog bola za nestalim osobama i otkrivanjem masovnih grobnica Albanaca,” piše u saopštenju, predstavlja “više uvredu nego provokaciju”.

Dodaje se i kako će “svaki zahtjev Srbije u ovim okolnostima uvijek imati isti odgovor”.