Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije pristalica nametnutih i oktroisaih odluka, jer nikada nikome nisu donijele ništa dobro.

“One su donosile samo veće podjele. Videćemo kako će to da izgleda u budućnosti”, rekao je večeras Vučić, povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida.

Vučić je istakao da još nije dobio analizu svih pravnih eksperata, ali da je važno da prvo ukaže pijetet prema srebreničkim žrtvama, kao i da kaže koliko je važno sa Bošnjacima da se grade ne samo prijateljski, nego i bratski odnosi u budućnosti.

“Svi smo mi, odnosno pojedini pripadnici naroda su pravili stvari kojim ne moramo uvijek da se ponosimo. Ali, mislim da je budućnost u odnosima Srba i Bošnjaka od ključnog značaja. Moraćemo da razgovaramo, da se poštujemo, a ne da gledamo kako da jedni drugima zabadamo nož u leđa”, rekao je Vučić za TV “Pink”.

On je naveo da zna da je danas vrlo teško razgovarati sa Bošnjacima kad god se pomene Srebrenica, kao i sa Srbima kada se pomenu neke druge teme.

“Ali, mi moramo da otvorimo taj dijalog, koji nema veze samo sa vlastima i koji mora da bude širok društveni dijalog, jer mi sa Bošnjacima delimo prostor i u BiH i u Srbiji. Mi zato moramo da gradimo najbolje moguće odnose”, rekao je Vučić.

On je naveo da je najgluplje kada se po sarajevskim ili beogradskim kafanama priča da će neko nekoga zgaziti, te istakao da Srbi i Bošnjaci ne treba da se gaze, nego moraju da čuvaju mir i da gledaju u budućnost.

“Kada sam rekao da će se nastaviti sa rezolucijama o Srebrenici nisam pogriješio. Nastavlja se sa pritiscima na Srbiju i na cjelokupan srpski narod. Politika Srbije je očuvanjee njenih granica i položaj srpskog naroda, ništa više od toga. Tuđe granice nas ne interesuju”, rekao je Vučić.