Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu poslije dijaloga s Kosovom pod okriljem EU da su “suštinski usaglasili” pitanja nestalih i interno raseljenih osoba i ekonomska pitanja i da su otvorili “dvije nove teme”, od kojih je jedna – Zajednica srpskih opština.

“Danas su otvorene dvije nove teme: pitanje Zajednice srpskih opština, i tema imovine i finansijskih zahtjeva koje ističemo jedni prema drugima”, rekao je Vučić novinarima poslije pregovora s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Šefovi ekspertskih pregovračkih timova Srbije i Kosova, Marko Đurić i Skender Hiseni, nastaviće razgovore o ZSO 17. septembra, a sljedeći sastanak na najvišem nivou planiran je za 28. septembar u Briselu, kazao je Vučić.

“Dolaze najvažnija i najteža pitanja na dnevni red, o mnogim pitanjima imamo suprotne stavove, biće komplikovano i teško”, naveo je predsjednik Srbije.

On je rekao da će odmah po formiranju nove Vlade Srbije svi koji su učestvovali u pregovorima s Kosovom informisati Skupštinu Srbije o tom procesu.

“Takav je razvoj događaja da želimo da iznesemo pred Skupštinu šta radimo (u pregovorima s Kosovom), šta je dobro, a čemu se ne radujemo”, kazao je Vučić.