Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će 22. juna biti održana sjednica Skupštine Srbije na kojoj će “podrobno, detaljno i temeljno” govoriti o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ”u Briselu djelovalo kao da Priština želi da opstruira dijalog i da je se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji” i pozvao međunarodnu zajednicu da vode računa ”da se ne dogode bilo kakvi incidenti, koji bi mogli da ugroze mir ili stabilnost u cijelom regionu”.

On je rekao da su uspjeli da razgovaraju o nestalim osobama, te istakao da je Srbija ispitala 21 lokaciju i da su na četiri pronađeni posmrtni ostaci tijela, kako se vjeruje ubijenih Albanaca, da je na posljednjoj lokaciji nađeno 11 tijela i da je ustanovljeno da su tu posmrtni ostaci dvoje Albanaca.

Vučić je dodao da Priština ništa do sada nije uradila po više zahtjeva Beograda.

“Šef njihovog tima rekao je da neće da dozvole iskopavanja, jer će vijest da bude da se rade iskopavanja i neko može da pomisli da su Albanci činili zločine”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Priština imala nekoliko zahtjeva, da je premijer Kosova Aljbin Kurti 10 puta rekao priznanje Kosova i pitao “Kada, kada, kada”, a da je na to dobio jedno “snažno i čvrsto nikada”.

Vučić je rekao da je Priština tražila da Cefta više ne postoji, već Sefta u koju bi na “mala vrata uveli” Republiku Kosovo, da su tražili i deklaraciju o miru, ali da je to moguće samo između suverenih država.

On je ocijenio da su evropski predstavnici bili veoma korektni i da se nada da će se na narednoj rundi dijaloga prištinska delegacija pojaviti i da će biti konstruktivniji.

Predsjednik Srbije na konferenciji za novinare govorio je i o ekonomiji, te istakao da je Srbija na trećem mjestu po rastu u Evropi iza Estonije i Luksemburga, ako se ne računa Irska zbog velikih američkih IT kompanija.

On je dodao da Srbija u drugom kvartalu želi da podigne stopu rasta i možda prestigne Estoniju i Luksemburg i da se očekuje stopa rasta između 12 i 16 odsto i da bi to trebalo da doprinese skoku od sedam odsto za cijelu godinu.

Kako je rekao u prvih pet mjeseci priliv direktnih stranih investicija bio je 1,4 milijarde eura, da rezerve Srbije u zlatu iznose 36,3 tone zlata i da će se ići na 50 tona zlata i da su devizne rezerve na najvišem nivou preko 14 milijardi eura.