Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nema novih mjera u borbi protiv virusa korona, ali da će veoma oštro biti sankcionisani oni koji ne poštuju već uvedene mjere.

“Drugi izbor nemamo, jer ne možemo da zatvorimo našu ekonomiju, život. Ali dogovorili smo se da ono što je minimalno, moraće da se poštuje”, istakao je Vučić, nakon sastanka u Beogradu sa rukovodiocima svih covid-bolnica u Srbiji.

On je rekao da je u Srbiji i dalje sve “pod kontrolom”, ali da je problem što je veliki dio bolničkog osoblja zaražen, među njima i direktor beogradske Infektivne klinike Goran Stevanović.

“Situacija je za brigu, ali nismo uspaničeni, stvari držimo pod kontrolom”, rekao je Vučić.

Po broju zaraženih lica, rekao je on, u Srbiji je danas najteži dan, odnosno više od 1.200 zaraženih lica, a više od 50 odsto u Beogradu, gdje je najteža situacija.

On je naveo da brojke brinu, ali da je situacija u Srbiji i dalje znatno bolja, nego u svim drugim dijelovima Evrope.

Vučić je rekao da je Srbija već potpisala predugovor sa farmaceutskim gigantom “Fajzerom” za kupovinu američko-njemačke vakcine protiv virusa korona, da se odrđena količina očekuje do Nove godine, a do kraja marta 300.000, ali da to nije dovoljno.

On je dodao da kineska i ruska vakcina još nisu registrovane, ali da se pregovara.

“Nama je svejedno gdje ćemo da kupujemo, ali kupićemo je koliko god da košta i biće besplatna za sve naše građane”, dodao je on.

On je najavio nabavku novih vakcina protiv sezonskog gripa iz Mađarske, Njemačke.

“Molim ljude da pokušamo da izbjegavamo događaje sa 300 ljudi u zatvorenom prostoru”, rekao je Vučić i ponovo pozvao građane da poštuju mjere.

Današnji sastanak uslijedio je nakon što je juče zabilježen rekordan broj zaraženih u 24 časa od početka epidemije – 1.053.