Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na sjednici Glavnog odbora svoje vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), da neće potpisati priznanje nezavisnosti Kosova bez obzira na pritiske.

On je rekao da će pritisci biti veliki i prije i poslije sredine juna, kada bi trebalo da se nastavi dijalog o Kosovu.

“Suština vođenja zemlje je u samostalnosti, da smete da donosite odluke u ime Srbije. Neće ih donositi ni jedan stranac, ni jedan ambasador”, rekao je Vučić.

On je ponovio da Priština ne ispunjava svoje obaveze, ali da se “na zapadu ne uzbuđuju zbog toga”.

Vučić je dodao da je u protekla dva dana saznao da će biti proglašen “krivcem” za brojne probleme u regionu zbog “non-pejpera”.

“Ja nit’ luk jeo, nit’ luk mirisao, nijedan nisam podržao, jer je u svakom Kosovo nezavisno. I za to sam kriv, i za to što niko nije želeo još od Berlinskog kongresa 1878. godine snažnu Srbiju. Zato su pravili premeštanje stanovništva, mešali se u sve i svašta. Srbiju vide kao remetilački faktor, jer je veća od drugih malih u regionu, a zbog toga je sputavana u ekonomskom i političkom smislu”, rekao je Vučić.

Inače, danas je glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) jednoglasno odobrio kolektivno pristupanje stranci Srpskog patriotskog saveza (SPAS) na čijem čelu je proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šapić.

Nakon podrške pristupanju, predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić pozvao je članove SPAS-a da uđu u salu, a Šapić je zauzeo mjesto pored njega.

Danas je i ministar odbrane Nebojša Stefanović podnio ostavku na mjesto predsjednika beogradskog odbora SNS-a, a Vučić je najavio da Šapić treba da postane potpredsjednik stranke i da će se na Skupštini SNS-a odlučiti ko će biti novi predsjednik beogradskog odbora.