I dok se u BiH još ne zna ni tačan datum dolaska vakcine, u Srbiji je počela masovna vakcinacija stanovništva protiv Kovida 19. Prema riječima premijerke Srbije Ane Brnabić, do sada je nabavljeno milion 450 hiljada 950 doza različitih vrsta vakcine, od kojih je milion kineskih, na šta je potrošeno više od šest miliona eura. Srbija je spremna i da zemljama u regionu uputi određene količine vakcina.

Prvi punkt za masovno vakcinisanje nalazi se u jednoj od hala Beogradskog sajma, a za masovnu vakcinaciju protiv Kovida 19 napravljeni su medicinski timovi u kojima je po jedan ljekar i dva medicinska radnika, koji mogu tokom svoje smjene od pet sati da daju 75 vakcina. Posebnim informacionim sistemom vakcine se prate od momenta ulaska u Srbiju, kojim magacinima i punktovima se isporučuju, kao i koji su građani vakcinisani.

Građani za vakcinisanje mogu da se prijavljuju elektronskim ili putem specijalnog kolcentra, nakon čega bivaju sms porukama obaviješteni kada i gdje će biti vakcinisani.

ANA BRNABIĆ, predsјеdnik Vlade Republike Srbije 

„Mi trenutno imamo 351.000 ljudi koji su prijavljeni, od toga je 67 odsto preko 50 godina“

Danas  bi trebalo bi da stigne još 250.000 Sputnjik Ve vakcina, s Poljskom je postignut dogovor da ta zemlja Srbiji proda 800.000 svojih Astra Zeneka doza, a od Kine se traži još milion vakcina. Srbija je, kaže predsjednik Vučić, do sada obezbijedila dvostruko vise od svojih potreba, jer će vakcinisanje biti neophodno i na jesen.

Dostavljeno je 8000 doza Sjevernoj Makedoniji, uz mogućnost da se upute i drugim zemljama u regionu.

ALEKSANDAR VUČIĆ, predsjednik Republike Srbije

„Nemamo problem da i Albaniji pomognemo, ako nam sutra bude neko iz RS ili BiH tražio, kako ćemo da odbijemo, mislim da je to normalno ponašanje“

U kampanji masovnog vakcinisanja stanovništva, procjenjuje se da će dnevno moći da se da između 10 i 30.000 doza. Za sada je odziv pozivu za vakcinisanje najveći u domovima za stare, gdje se prijavilo 97 odsto korisnika. U prioritetnim grupama su pripadnici vojske, policije, medicinski radnici ali i novinari, ali je vakcinisanje dobrovoljno i trenutno svako može da odabere koju od nekoliko vrsta vakcina želi da primi.

Prvog dana sprovođenja masovne vakcinacije, kinesku vakcinu primio je Zlatibor Lončar, ministar zdravstva, a predsjednik Srbije Vučić će takođe kinesku vakcinu primiti tokom vikenda. Inače, kako je rečeno, kineska vakcina je jedina proizvedena tradicionalnom metodom od umrtvljenog virusa, onako kako se prave i dosadašnje vakcine za sezonski grip.