Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nikada i nigdje nije ni javno ni tajno govorio niti vodio razgovore o narušavanju državnog statusa BiH, kako je to navedeno u saopćenju SDA.

On navodi da je od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dobio dokument u kome su sadržane, kako je rekao, “određene ideje” i da će o tome razgovarati s delegacijom Republike Srpske koja u srijedu dolazi u Beograd.

“Rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušava od prijatelja praviti neprijatelje i to nije od jučer. Ja im neću biti neprijatelj. Molio sam cijelu partiju da niko ne odgovara na to saopćenje, jer oni nemaju nijedan dokaz za te tvrdnje. Apsolutno ništa. To je potpuno besmisleno. Nemaju pojma kakva je moja reakcija i kakva će biti u srijedu kada dođu Dodik, Cvijanović i Višković. Nigdje to nisu mogli da čuju jer nikome nisam govorio o tome šta mislim”, rekao je Vučić za Prva TV.

Vučić kaže da ostaje pri svom poznatom stavu da Srbija poštuje integritet BiH, kao i da poštuje Dejtonski sporazum.

Podsjećamo, nakon što je Vučić najavio da će u narednim danima pozvati člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović u Beograd kako bi razgovarali o dokumentu koji su mu dostavili, Stranka demokratske akcije (SDA) je reagovala saopćenjem u kojem se navodi da “Srbija nastavlja agresiju na BiH povezivanjem Kosova s entitetom RS”.