Open Balkan (Otvoreni Balkan) novi je naziv za inicijativu “mini- Šengen”, objavljeno je danas u Skoplju na Ekonomskom forumu o regionalnoj saradnji, na kojem su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama.

Rama je rekao u obraćanju na forumu da je inicijativa “mini-Šengen” potrebna regionu ukoliko želi da se privredno razvija i ide naprijed.

“Neki ljudi su kažnjeni da žive u prošlosti, mi želimo da se okrenemo ka budućnosti putem ove zajedničke inicijative koja ima za cilj da u regionu, kao što je u EU, zažive četiri slobode – sloboda kretanja ljudi, kapitala, dobara i usluga”, rekao je Rama.

On je naglasio da ova inicijativa nije ekskluzivna inicijativa Albanije, Srbije i Severne Makedonije, već da je na dobrobit svih u regionu i da svako ko želi da se priključi treba to da učini, prenijeli su beogradski mediji.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da danas počinje nova era saradnje i da će biti dato novo ime inicijativi “mini-Šengen” što će biti dodatni impuls privrednoj saradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regionu.

“Ovo će biti prepoznata inicijativa koja će biti široko prihvaćena i u Briselu i u Vašingtonu. To može da napravi ozibljan doprinos u političkoj relaksaciji u regionu”, istakao je Zaev.

On je istakao da je važno da se uspostavi 24-časovni rad graničniih službi i prošire zeleni koridori od Zapadnog Balkana ka EU.

“Naš cilj je da imamo neprekidno kretanje između graničnih prelaza tri zemlje, a nadamo se i šire”, naglasio je Zaev.

Prije samog otkrivanja i prezentovanja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev potpisali su tri sporazuma:

Riječ je o Memorandumu o razumijevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandumu o razumijevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na zapadnom Balkanu, Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

Regionalni ekonomski forum u Skoplju okuplja oko 350 kompanija sa zapadnog Balkana, a forum je jedinstvena prilika za poslovne sastanke privrednika u formatu B2B (biznis tu biznis)..Na forumu prisustvuju kompanije iz BiH, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, ali i regionalne i evropske kompanije, kao i predstavnici vlada, finansijskih institucija, univerziteta, međunarodnih delegacija i asocijacija.