Kriza izazvana pandemijom koronavirusa dodatno je naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalno ekonomsko povezivanje, saglasili su se danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev tokom sastanka putem video-linka.

Ovim sastankom je obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje koja je pokrenuta prošle godine, konstatovano je da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog pandemije koronavirusa, kao i zbog izbora održanih u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Trojica lidera su se saglasili da je ova kriza dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.

Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije su posebno istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Poziv je uslijedio nakon utvrđivanja okvira koji je definisan u Vašingtonu u septembru ove godine Vučića i Hotija.

Predsjednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Učesnici sastanka su se saglasili da ova inicijativa može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmjerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmjene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu.