Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamolio ga da “pomogne da Srbija što prije dobije dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od korona virusa”.

Vučić i Putin su konstatovali da su Srbija i Rusija i u proteklom periodu, obilježenom teškoćama koje je donio korona virus, potvrdile visok stepen međusobnog razumijevanja i prijateljstva.

Vučić je zahvalio predsjedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine Sputnjik V, jer je doprinijela tome da Srbija prednjači u vakcinaciji stanovništva, saopštila je Služba za saradnju medijima predsjednika.

On je takođe naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Dvojica državnika su konstatovali da prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a da su odnosi dvaju zemalja stabilni i da idu uzlaznom linijom.

Oni su u dugom prijateljskom razgovoru razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsjednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova.

“Rusija razumije naše napore da obezbijedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rješavanje otvorenih pitanja”, rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da Srbija namjerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom i konstatovao da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od iskorištenih.

On je stoga rekao da “posebnu pažnju treba usmjeriti na povećanje robne razmjene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje”.

Predsjednik Putin je, s tim u vezi, istakao značaj rada Međuvladine mješovite komisije za saradnju, navodi se u saopštenju.

Vučić je naglasio važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.