Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Odlikovani su režiser Emir Kusturica, frontmen grupe “Riblja čorba” Borislav Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, koji je dobitnik Ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je Jurij Borisov, zamjenik predsjednika Vlade Ruske Federacije i Prokopisa Pavlopulosa, bivši predsjednika Grčke.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja. Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena dobio književnik Pero Zubac.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su reditelj Predrag Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, slikar Milan Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog stepena nagrađen je profesor dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvijezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenarista “Dare iz Jasenovca” Nataša Drakulić.

Sretenjsko priznanje dobilo je i devetoro kineskih ljekara koji su se u Srbiji borili protiv kovida 19.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u liječenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani: dr Anđelka Bačvanin, dr Aleksandar Jovanovski, dr Jugoslav Grubor, dr Bora Evtov, dr Svetlana Vukčević, dr Slaviša Nestorović, dr Slobodan Kozaković, dr Mirjana Vignjević, dr Slobodan Blagojević, dr Miodrag Jorović, dr Danijela Gordić, dr Bogdan Dejanović, dr Renata Saić Eminović, Marko Bjelica i Slađana Milenković.

Premijer Srbije Ana Brnabić i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović položile su vijence u Orašcu kod spomenika voždu Karađorđu, u okviru svečane državne ceremonije obilježavanja Dana državnosti.

Polaganju vijenaca i intoniranju himne Srbije prethodio je parastos za pokoj duše ustanika u Prvom srpskom ustanku na čelu sa voždom Karađorđem koji je služio vladika šumadijski Jovan.

Svečanosti prisustvuju i članovi Vlade Srbije, kao i premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Svečanost se održava kao znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije koja su se desila na Sretenje, 15. februara – Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

U Srbiji se Dan državnosti obilježava neradno 15. i 16. februara.

Sretenje se kao Dan državnosti obilježava od 2001. godine.