Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadatak Srbije i Srba da nikada ne zaborave hrvatsku vojno-policijsku akciju “Oluja”, već da je obilježe na dostojanstven i ozbiljan način.

“Naše je da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo”, poručio je Vučić povodom 24. godišnjice akcije “Oluja”, koju Hrvatska slavi kao pobjedu, a ne kao “protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta”.

Vučić je rekao da se postavlja pitanje gdje je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo. Kaže i kako je uvjeren da će Srba u Hrvatskoj na popisu 2021. godine biti manje od 150.000.

“I da kažete da su ljudi otišli ‘trbuhom za kruhom’, da ih je tako otišlo 100.000. Gdje je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo? Teško je to objasniti i to je teška rana Srba sa kojom moraju da žive”, rekao je Vučić.

Poručio je da je ponosan na sve Krajišnike koji su došli u Srbiju i koji su, kako je rekao, svojom energijom, ljubavlju i radom učinili da bude bolja.

Vučić je pozvao sve građane Srbije, posebno Krajišnike, da sutra dođu kod Manastira Krušedol gdje će biti obilježen Dan sjećanja na stradale u “Oluji” i odaju poštu nastradalima, te tako nauče djecu šta se tamo zaista desilo i da taj zločin nikada ne bude zaboravljen.

“Mi ćemo ga peti put obilježiti kako dolikuje, zajedno sa Republikom Srpskom, i ponosan sam na to”, rekao je Vučić i dodao da se pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju.

Vučić je napomenuo da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i da će nastaviti da ih gradi, ali je upitao i kako objasniti činjenicu da je prema popisu 1991. godine u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, odnosno ukupno oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. godine bilo 184.000.