Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je “danas i zvanično najteži dan za Srbiju što se tiče pandemije koronavirusa, i po pitanju broja umrlih i broja zaraženih”.

Vučić je na dodjeli odlikovanja povodom Dana primirja u prvom svjetskom ratu, kojoj su prisustvovali samo premijerka Ana Brnabić i epidemiolog Predrag Kon, rekao da je Srbija “sa svim tim, u odnosu na broj stanovnika i dalje među pet najboljih evropskih zemalja”.

U obrazloženju za dodjelu odlikovanja zdravstvenim radnicima, među kojima su i članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, Vučić je rekao da im je zahvalan što su “vjerovali u naše zdravstvo i u državu”, i što su imali smjelosti da kažu svoje mišljenje.

“Nije to bio samo stručni posao, morali ste da preživite i najteže uvrede, beskrajno sam zahvalan što ste na to pristali”, kazao je Vučić i dodao da su među odlikovanima i članovi Kriznog štaba, ali i zdravstveni radnici koji se nisu libili da se nađu na “stubu srama” zbog odluke da nekom pomognu.

Vučić je naveo da je među takvim odlikovanim zdravstvenim radnicima i medicinska sestra na dječjem odjeljenju bolnice u Novom Pazaru Muamera Turković koja je, kako je naveo, “bila na stubu srama zato što je dala infuziju djevojčici ispred bolnice a ne u bolnici jer nije željela da dijete bude zaraženo koronom”.

Vučić je rekao da su odlikovanja za one kojima su dodijeljena “obaveza da još više, odgovornije, snažnije i uspješnije rade i grade budućnost naše Srbije”.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena Vučić je dodijelio epidemiologu Predragu Konu i infektologu Mijomiru Pelemišu.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena dodijeljen je pulmologu Branislavu Nestoroviću, direktoru Infektivne klinike u Beogradu Goranu Stevanoviću, imunologu Srđi Jankoviću, direktorki Instituta za onkologiju i radiologiju Danici Grujičić i epidemiologu Branislavu Tiodoroviću.