Unatoč preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom je danas u Vukovaru obilježena 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće osoba.

Okupljeni novinari, koji i ove godine u velikom broju prate Kolonu sjećanja, procjenili su da se radilo oko 10.000 ljudi.

“Danas se sjećamo stradanja 1991. godine. Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, onako kako su oni to i zaslužili, dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske”, rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade  Tomo Medved.

Brojni sudionici kolone bili ogrnuti su hrvatskim zastavama  ili su ih nosili u rukama kao i obilježja krajeva i gradova iz kojih dolaze. Mnogi su na licu nosili zaštitne maske, ali je puno njih bilo i bez maski. Duž gradskih ulica kojom je prolazila kolona covid redari djelili su zaštitne maske kao i dezinfekcijska sredstva.

“Teško je kontrolirati ovako veliki broj ljudi, ali ja jednostavno nisam mogao ne doći. Nosim zaštitinu masku i vjerujem da će sve ovo proći dobro”, rekao je Hrvoje Marijanović koji je iz okolice Varaždina.

 Kolona sjećanja krenula je ove godine zbog epidemioloških mjera ispred, a ne iz dvorišta vukovarske bolnice, a predvode je tradicionalno branitelji i stradalnici grada Vukovara.

U koloni su bili i dužnosnici,  predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković s nekoliko ministra. Po dolasku na Memorijalno groblje oni  polažu vijence, a misu zadušnicu na groblju predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.