Društvo novinara Bosne i Hercegovine poziva vlade na svim nivoima vlasti u BiH da svojim paketima pomoći i mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa, zaštite novinare, medijske radnike i medije u našoj zemlji. Gost BHRT-a bio je Uglješa Vuković, istraživač/analitičar u Transparency Internationalu.

Novinari, fotoreporteri, snimatelji i tehničke ekipe na terenu i u redakcijama, izloženi su povećanoj mogućnosti zaraze koronavirusoom, ali i otkazivanju angažmana vanjskim saradnicima i freelancerima – privremeno ili trajno, te smanjenim radnim pravima i primanjima, upozorava Društvo novinara BiH. Od vlasti u Bosni i Hercegovini traže da u svojim paketima pomoći uključe i zaštitu radnih mjesta i primanja medijskih radnika, medijskih kompanija i finansiranje javnih medija.

Vuković je rekao da je sigurno bilo ishitrenih poteza u proteklom periodu.

Ono što nas je najviše uznemirilo u civilnom društvu jeste ta odluka Vlade RS da donese Uredbu sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike ili javnih nereda, to je izazvalo uznemirenje u javnosti i među medija, da bi se ta odluka mogla koristiti u političke svrhe i borbu protiv nekih medijskih radnika.

On je kazao kako je to izazvalo dosta kritika u javnosti i da su te kritike po njemu opravdane.

Uredba je u svom najvećem dijelu nedovoljno definisana, što ostavlja neke formulacije koje su previše široke. Mislim da svi trebamo u ovom trenutku imati razumijevanja i za Krizne štabove i za predstavnike vlasti, i načine njihovog komuniciranja, jer za sve njih ovo je nešto novo.

Mnoge odluke su bile ishitrene , nisu bile iz zle namjere, kazao je Vuković.

Vrlo slična uredba povučena je u Srbiji. Čuli smo i od nekih nosioca vlasti u RS da se ova Uredba neće primjenjivati uvijek. Ustvari primjenjivaće se samo po prijavama građana. Na kraju ono što nije dobro je osuđivati medije ili zastrašivati da samo mogu imati samo jedan izvor informacija. To je nešto što derogira osnovne postulate novinarske profesije.

Govoreći o zatvorenim press konferencijama za novinare, kazao je da su mediji sada suočeni samo sa ograničenim inforamcijama, odnosno imaju samo jedan izvor.

Mediji imamu pravo da razgovaraju sa drugim učesnicima u društvu, ne samo sa predstavnicima vlasti. Rad medija i civilnog društva je sada veoma ograničen. S jedne strane ovo ograničenje je posljedica krize, a sa druge strane vlasti svojim odlukama još pospješuju to. Represivne mjere mogu biti opravdane jedino ako se zna šta se tim mjerama postiže.